Pages

Sakit Leher Akibat Salah Bantal - Tips & Punca

:s::a::l::a::m:

Sudah 2 hari saya mengalami sakit di bahagian belakang leher. Orang kata akibat salah bantal atau dalam erti kata yang lain, akibat kedudukan tidur yang salah. Mungkin juga salah satu sebab jenis bantal yang saya gunakan adalah jenis tinggi dan keras. Hurm, biasanya saya tidur mengiring sebelah kiri, tapi 2 hari ini bila sedar jek, badan saya berubah ke arah kedudukan meniarap.. *Apa kes??
Kedudukan badan meniarap, tapi kepala dah teleng ke kanan. Gila saket owh. Nak gerak bukan main susah. Kena bangun secara perlahan. Tak boleh agresif sangat..

Terima kasih abg google

Semalam, ummi sempat juga mengurut sikit². Saya mmg tak boleh tahan kalau berurut dengan ummi. Ummi punya urutan terlampau kuat. Kdg² kalau dah sakit sangat boleh ternangis. Ingatkan lepas di urut, lega lah. Mmg betul jadi lega kejap. Dah boleh buat "break dance", pergi main twitter sambil goyang² kepala pun dah boleh.. Tapi, pagi tadi, saket tu jadi balik.. Aduh! Sekarang kalau nak gerakkan kepala, kena jadi robot. Dengan badan² sekali turut tertoleh, I mean.. ikut bergerak. Jarang sangat kena sakit macam ni, sebab tu agak confius apa petua yang perlu guna. Kalau sehari tak apa, boleh tahan. Bila dah masuk hari ke2 ni macam tak tahan pulak.

Pagi tadi, bayar toll pun 1st time tak pandang muka akak penjaga toll yang manis tu. HUHU.. mesti dia ingat saya sombong. Errr.. Kakak, saya tak sombong lah, saya sakit leher, tak boleh pandang kiri kanan. Kena pandang depan saja.. T_T


Sampai saja dekat meja bekerja pagi tadi, terus minta bantuan abg google. Kot² dia boleh tolong kasi kurang kan.. Ehem.. terus panggil abang nak mintak tolong punya pasal.. HAHA..

Oklah, marilah saya kongsikan sedikit tips yang abg google bagi.. Saya rasa byk kaedah yg boleh digunakan. Ada kaedah traditional, mahupun moden. Kalau moden pergi jumpa doktor saja. Habis cerita. Ehem..

Ini pula adalah salah satu jenis rawatan yang di ambil dari sudut pandang agama Islam. Senang jek rupanya eh.

Merawat
Sakit leher/tengkuk ketika bangun tidur(salah bantal)

1-Baca Bismillah….
2-Selawat ke atas Nabi Muhammad saw 3x
3-tepuk bantal yg diguna tadi 3x
4-tidur @ baring semula walau seminit
5-Insyaallah akan pulih. Source: intro2u.net



Kalau ikut petua nenek, moyang, cucu, cicit pula, nak² kalau yang duduk dekat kampung, dorang suruh jemur bantal yang kita guna kan tu. Esok pagi kalau sakit lagi saya nak cubalah. Kot² mujarab kn.

Dekat sini, saya letakkan beberapa faktor punca kesakitan ini terjadi:


  1. Bekerja dan duduk terlalu lama di hadapan komputer tanpa ada pergerakan badan.
  2. Berat badan yang tak seimbang. Contoh: kepala seberat 16 paun adalah bahagian tubuh yang tergantung sepanjang hayat manusia. Jika seorang individu berjalan atau berdiri secara bongkok, ia akan mengganggu postur.
  3. Kedudukan tidur yang salah
  4. Kurang amalkan senaman.
  5. Elakkan tidur di atas tilam yang lembut.



Hurm, melalui punca dekat atas ni, saya rasa semua faktor di atas adalah punca kepada sakit leher saya ni. Oleh yang demikian, kerja keras dalam amalan diet perlu dipertingkatkan. Begitu juga dengan senaman. :pandacloud_21:

Majulah kesihatan demi kesejahteraan hidup yang sihat. Jom kongsi petua yang korang ada. Jgn segan² ok.

19 comments:

  1. Muhamad Firdaus bin Che Rahim : terimas.. :D boleh digunapakai kelak.

    ReplyDelete
  2. Tidur tak berkualiti, bantal terlalu tinggi, elektromegnatik kene betulkan hehe.

    ReplyDelete
  3. 1 lagi Fizah orang tua² bilang kasi pukul leher tuh dengan bantal yang kita tidur tuh. Kasi pukul sampai sakit tuh ilang. Tapi jangan kuat sgt, ilang sakit leher, kepala kamu pun ilang.. Hahaha!

    Love,
    PojiePooh Abdullah

    ReplyDelete
  4. Aku pun dah jadi robot. hahaha, =P

    ReplyDelete
  5. Saya tgh mnderita sakit leher ni skrg! Uwaaaaa

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum...

    Alhamdulillah, syukur, sakit leher aku dh kurang.
    Thanks to Feez Mior for the info.
    Try semalam sblum tdo. Bngkit pg, steady ja. Berkesan 100%. Xdpt dinafikn lg...

    ReplyDelete
  7. sakit leher lepas kena urut apa nak buat

    ReplyDelete
  8. tq 4 d information...

    ReplyDelete
  9. thanks for this post..sy tgh sakit leher skrang ni n baru nk try cdgn rawatan tu..tq again..

    ReplyDelete
  10. sakit leher memang perkara yang menyakitkan. sengsara ak dibuatnye. thanks, nak try petua2 nih.

    ReplyDelete
  11. huwaaaa da tiga hari dok sakit leher nehhhhh...aritu kena kat hotel..mana k carik bantal yg aku tido...huwaaaaaaaa

    ReplyDelete
  12. salam,sy pun sakit leher gak ni,dh masuk hari ke 4,x jugak pulih lagi.member ckp pukul bantal tu kat leher, dh buat tp x berkesan jgk.puas letak yoko2 pun x mau jgk...last solution tuam dgn botol air panas,alhamdulillah ada kurang skit.:)

    ReplyDelete
  13. thanks for the info.... skrg dok umah sendiri.. slalu ada mak yg akan tepuk2 kan bantal di leher 3x... then jemur bantal tu... insyaallah ok... ni dok sekor2 kena cari tips yg bleh wat sendiri....

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah..... keajaiban nama allah... sembuh jugak sakit aq ny... ^^

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah.. keajaiban nama allah.. sembuh jugak sakit leher aq ny.. ^^

    ReplyDelete
  16. odoi..tgh sakit ne..abg google gk tempat refer...

    ReplyDelete

Kata Anda?