Pages

Usaha dan ikhtiar saya sebelum di sahkan hamil.

Assalamualaikum. 

Actually ramai g xtau saya mengandung. Waaupun kadang2 terupdate jugak moment dan status di Instagram dan facebook.

Kalau status dalam beberapa minit je saya akan hide status tu. Kadang2 komen org pun x berapa nak bernas jugak. Jadi baiklaa takyah update apa2. Hihi.

So, nak dijadikan cerita.. ada kawan mintak saya share tips. Hmmm, bkn laa tips sangat pun. Tapi lebih kurang pada semangat dalaman dan juga ikhtiar dari segi zahir, batin dan rohaniah.

Boleh dikatakan, kalau setahun kahwin tapi masih belum ada tanda2 yg kita mengandung, hati dan perasaan mula tak tenteram. Bila dapat tahu pasangan yg kahwin lewat dari kita dah dapat rezeki awal, kadang2 termenangis jugak. Betul. Buat apa nak tipu.

Tapi saya set lah mind utk happy for dorang. Dah di tetapkan rezeki dorang dulu kan. Sampai satu tahap, takpe.. dapat bila2 pun tak kisah. Walaupun dalam hati, Allah saja yg tahu.

Jadi, apa ikhtiar dan usaha saya sebelum di sahkan mengandung?

1. Di sebabkan masalah hormon dan period tak teratur, geng2 TTC suggested utk mencuba kaedah BBT. Tapi saya tak buat pun. Sebab waktu tidur kadang2 tak menentu. Dan juga OPK (Ovulation Period Kit) yang ni saya cuba untuk 2 kali cycle.

2. Saya juga ada consult dengan Doktor Rahaya dari Pusat Rawatan Mesra, Serdang. Mencuba utk hamil dengan rawatan clomid. Tapi last cycle tu, saya tak habiskan makan pun. Sebab kesedihan yg melampau atas pemergian arwah nenek tersayang.

3. Kaedah OPK saya cuba utk 2 bulan cycle. Hmmm, memang kena rajin laa celup celup. 2 3 jam sekali. Tapi biasa saya start waktu petang.

4. Last cycle period saya adalah 9 May 2015, sehari selepas birthday 29 Tahun. Masa kat klinik, Dr Rahaya detect batuk saya teruk dan di khuatiri semput. Ya, saya alami batuk yg dasyat. Sampai tahap terkencing2 sebab tak boleh control dah.

Selepas pemergian arwah maktok, perasaan saya memang tak menentu. Menangis tiba2, sedih. Tapi saya mula sedar, semua tu takde guna dah. Saya dekatkan diri dengan Al-quran dan niat sekiranya ada pahala dari bacaan Al-quran ini, saya sedekahkan sepenuhnya buat insan-insan tersayang yang telah pergi menemui penciptanya.

Dan saya juga dah tetapkan dalam hati, waktu saya alami batuk yang teruk tempohari, kalau Allah dah tetapkan rezeki kita, sakit macamana pun, tetap akan ada.

Selepas dapat detect waktu ovulasi saya dengan OPK, saya juga amalkan zikir ya Musowwir sambil usap bahagian bawah pusat dengan arah lawan jam.

Yurp, itulah salah satu usaha saya dari segi kerohanian. Macamana kebergantungan kita pada Allah.

Pemakanan.
1. Sewaktu saya alami batuk yang teruk, saya dan suami amalkan makan madu samaada dengan kicap, ditambah air suam ataupun makan mentah saja utk rawatan batuk saya.

2. Ayah juga ada bekalkn suppliment Transfer Factor utk rawatan batuk saya. 2 botol jugak dapat habiskan. Kalau nak tahu kebaikkan TF ni rasanya boleh cuba google. Saya pun tak habis kaji lagi. Hihi
3. Selain itu, saya amalkan pemakanan yg mampu utk bantu boostkan hormon ketika waktu subur. Contohnya kentang. Memang seminggu saya makan sup kentang saja. Hehe.

Selepas cycle day 13, saya ada appoiment lagi sekali dengan doktor Rahaya utk scan telur saya. Tapi, saya ceritalah dkt doktor yg saya tak habiskan clomid seperti yang dijadualkan. Doktor suggest tak payah scan, kita rest sampai bulan lepas raya baru continue.
Tapi saya resist laa nak scan jugak. Doktor pun ikutkan kehendak saya ni. Selepas tengok scan, doktor pun cakap. Ada beberapa biji telur, tapi semua x besar. Size kecik2 dan tak matang.
Ok, clear. Barulah puas hati. Huehue. Walaupun ada sedikit kecewa dekat situ. Husband pun cakap, takpa laa. Ada rezeki bila2 ada laa. Saya dengan batuk lagi, tapi saya tanamkn dalam jiwa saya. Kalau Allah nak bagi rezeki, dalam sakit pun ada. InsyaAllah.
Surprisingly, Menerusi OPK, saya detect double line on cycle day 13 which means tengah subur. Errr, mcm tertanya2 betul ke?? Mcm tak cayaaa. Tapi kita usaha je laa. Hihi.
Awal bulan June, saya mula rasa tak sedap badan. Perut sakit2. Dan breast juga berganda2 sakit. Sebijik tanda mcm nak period. Saya tunggu lah seminggu, tapi cik P tak muncul2. Jadi saya try laa celup OPK lg sekali. Yups its double again.. on day 33 after period.
Hari yang sama, saya celup dekat 4 kali, utk pastikan yang double tu bukan error. Saya mcm pelik, eh aku subur lg ke??
Ok, next story kita sambung next part okay. Thanks for your read. :)

Diary Dengan Maktok (DDM): Maktok dan Toi





I really2 miss my arwah maktok. Masa 2 bulan pertama permergian arwah, kalau terkenang memang menangis teresak2. Tapi sekarang, Alhamdulillah beransur tabah walaupun kadang2 berjurai2 jgk airmata.

Sejak pemergian arwah, aku memang amalkan bacaan al-Quran secara harian. Semoga ada sedikit sedekah buat arwah nunn jauh di sana.

12 May 2015, memang aku akan ingat sampi akhir hayat. Rasa mcm cepat sgt mak tinggalkan kami. Tp, siapalah dpt jangka Ajal Maut. Semua tu takdir Allah dah tetapkan lamaaa dah.

Bila teringat arwah ni, teringat conversation terakhir kami pasai kucing.
Arwah ada bela sekoq kucing nama dia TOI. Aku yg duduk lama dengan arwah ni, tahu sangat perangai arwah. Mana pernah suka kucing. Dia akan halau2 kucing yg dtg dekat ngn rumah. Org penang kata penghambat.

Aku tahu, org tua tu sunyi. Tokwan pun tak sihat, arwah ngn tokwan mana ngamm. Dok gaduhh2 manja jaa sokmo. Hehe. Biasalah org tua. Aku dh lali dah sgt dgn perangai depa.

Ok, berbalik citer pasal kucing. TOI, satu family dh tahu, Toi dah xde. Mati dlm rumah arwah masa arwah dan tokwan kena duduk kt rumah paklang since arwah dan tokwan sama2 tak sihat. Yg lagi sedihnyaa, arwah sampai dia Pi, xtau pun toi dah mati. Sedihnyaaa.

Aku adalah citer2 kt arwah, borak2 kosong biasalah. Pasai budak 3 ekoq ni. Dok cita2, tetiba keluaq ayat "apaalaa nasib toi tu, makan ke tidak. Risau pulak mak"

Masa tu ada cousin aku si kecik darjah 4 Mira. Dh dok tunjuk2 silent mode letak jari dkt bibir.

Aku angguk2 laa tanda fahamm. Aku pun pusing laa ckp "Alaa mak, jgn risau laa. Toi tu pandai cari makan sendiri."

Masa tu arwah tunduk. Muka sedihhh sgt. Hmmm.

Lepas tu kami dua pusing laa kot cita lain. Buat2 gelak, xmau bg arwah teringat sgt kt Toi.

Tak sangka, tu laa saat terakhir aku teman arwah. Duduk borak, sembang mcm2 walaupun arwah masa tu dh tak berapa nak dengar. Tp still kuat lg, jalan bangkit sendiri. Xnampak pun tanda uzur masa tu.

Mak, Along rindu sgt dekat mak. AL-FATIHAH.


Resepi: Gulai Lemak Udang (Masak Lemak Cili Api Udang)

Assalamualaikum.

Hari ni suami request nak lauk Gulai Udang. Kite pernah laa try masak taun lepas, lama sungguh. Sbb first attempted x menjadi, so mcm dh serik laa nak try lg. Hehe.

Tp hari ni, as per guided by kak ipaq tersyg, jadilaaa Masak Lemak Udang atau gulai udang org nisimlan panggil. Senang je, sama je resepi mcm masak gulai ayam. Mak mertua kite pesan, ape2 gulai pun kalau masak, masukkan bahan kisar cili api dan kunyit hidup, bagi kering sikit air then tumis sekali ngn ayam or udang or bahan2 utama. Bg naik bau sikit baru masukkan santan.. nyumm nyumm..

Masak apa2 gulai sekali pun kena kerap kacaukan. Sbb xnak bagi naik minyak, tp aku selalu kantoi tang ni. Huwaaa. Ye laa sementara nk tunggu didih tu laa nak potong sayur laa, basuh pinggan laaa.. kadang2 ralit sampai lupa.

So, tips dia: slow kan api seslow yg boleh. Hehe

Oklaa, mari tengok bahan2 yg mudah dan simple.

Bahan Utama:
- UDANG (ikut sukaa laa nak size ape)
- Kacang panjang atau buncis atau nenas muda.
- Santan pekat (aku guna satu bijik kelapa je) utk makan 2 org.
- serai 2 ketui

Bahan kisar atau tumbuk:
- cili api 20 bijik, nak pedas tambah xnak pedas kurang
- cili merah 2 bijik
- kunyit hidup

Cara-caranya:
Mudah simple dann sangat simple. Less than 15 minutes.

1. Masukkan bahan kisar cili dan kunyit dan serai, keringkan sikit air then masukkan udang sampai naik merah sikit.
2. Masukkan santan pekat
3. Tunggu didih sikit, masukkan kacang panjang dan tomato.
4. Jangan lupa garam, then rasa then tutup api.