KTM memperkenalkan gerabak khas utk wanita.


KERETAPI Tanah Melayu (KTM) Komuter memperkenalkan koc khas untuk wanita mulai hari ini bertujuan memberi lebih keselesaan dan menjamin keselamatan penumpang daripada risiko gangguan seksual dan bersesak dengan penumpang lelaki. Laluan Pelabuhan Klang - Sentul - Pelabuhan Klang bermula hari ini. Manakala laluan Rawang - Seremban - Rawang akan dilaksana pada 15 Mei 2010. - Foto Effendy Rashid

Wow, saya rasa ini satu pembaharuan yang bagus. sangat ke depan. Kelak, berkurangan sikit masalah meraba-raba dan selokan dalam train. Ish, mintak simpang okeh. Walaupun saya sendiri pernah alami. Teringat masa pergi interview dekat bangunan Bursa, KL. Interview utk astro awani. :D tp tak dpt pun. Pegi balek saya naik Star LRT. Masa balik petang tu, saya di usha oleh seorang pakcik yang berserban. Kira kalau utk org perempuan habis tutup laa aurat dia. Tapi saya pelik, kenapa dia asyik pandang². Bila dia pandang macam tu pun saya da rasa takut sangat.. Gila ah. Ingatkan dia turun dekat destinasi awal dari saya, rupa²nya sama.. Aisehh.. macam mana ntah saya nak lari masa tuh. Risau sangat if dia follow saya sampai ke kereta. Tapi nasib baik. Saya jalan habis laju. Boleh dikategorikan sebagai larik juga laaa.. T__T


Lepas ni kalau da ada Gerabak khas utk wanita, Alhamdulillah. Rasa selamat sikit. Mintak-mintak dekat semua pengangkutan awam macam Star LRT dan Putra LRT pun buat service macam ni. Jangan laa dekat komuter KTM saja eh. :D


Sumber: Facebook Berita Harian

14 comments:

  1. heee. tu la, td tgok bite gak. best best!

    ReplyDelete
  2. bagus jugak buat camnie~ sebab ktm memang selalu ramai orang kan naik n.

    ReplyDelete
  3. AyongQiela: tak sempt lg tngok bite. tp mmg best.. :D

    azuan: yeap.. sgt ramai.even I jarang naik..

    ReplyDelete
  4. jangan ada yang menyamar jd pompuan da le. huhu


    nak tgk apa yg kamu sudi komennn = Pendapat korang tentang background baru

    ReplyDelete
  5. Nisaeciz: owh..kalau yang tu, sila sedar sapa diri anda. hakhak.. jgn lak tbe2 ngaku pompuan terus dah.

    ReplyDelete
  6. macam di Iran-baguih!
    hmmm,... terpikir pulak-klu yang gorgeous tapi bersuara kasar (you know what i mean) nak juga masuk gerabak tu macam mana gayanya ya~ hehe.

    ReplyDelete
  7. huuu kwn ynn bru nk suka sbb dia bole nek ktm dgn amat tapi bila tgk 15mey terus pengsan sbb jumaat ni dh habis pract dh T_T

    ReplyDelete
  8. Othman Juliana: haha..sist, mcmana, nama saja negara Islam. owh, kalau yang tu rasanya KTM kena letak scanner dekat pintu masuk nak scan jantina.haha

    ReplyDelete
  9. bagus la KTM buat mcmtu. Mudah-mudahan lepas ni public transport lain ikut jejak KTM. Baru la rase selamat kat Msia ni.

    ReplyDelete
  10. Liyanaa: lahai..tak dak rezeki dia nak merasa gerabak khas tu pergi kerja. T_T

    dhr: ya laa kak. mgkn semua pengangkutan harus ikut jejak langkah terbagus ni. byk jenayah boleh di elakkan. :D

    ReplyDelete
  11. mmg langkah yg bagus.
    elak bercampur lelaki ngn pompuan ek :)

    ReplyDelete
  12. Shafie: yups.. tp kalau bekeluarga tu ada boleh naik gerabak biasa.. ini khas utk wanita bujang sahaja :D

    ReplyDelete
  13. Aman bagi orang perempuan. Alhamdulillah hehe

    ReplyDelete

Kata Anda?