Pages

Resepi: Gulai Lemak Udang (Masak Lemak Cili Api Udang)

Assalamualaikum.

Hari ni suami request nak lauk Gulai Udang. Kite pernah laa try masak taun lepas, lama sungguh. Sbb first attempted x menjadi, so mcm dh serik laa nak try lg. Hehe.

Tp hari ni, as per guided by kak ipaq tersyg, jadilaaa Masak Lemak Udang atau gulai udang org nisimlan panggil. Senang je, sama je resepi mcm masak gulai ayam. Mak mertua kite pesan, ape2 gulai pun kalau masak, masukkan bahan kisar cili api dan kunyit hidup, bagi kering sikit air then tumis sekali ngn ayam or udang or bahan2 utama. Bg naik bau sikit baru masukkan santan.. nyumm nyumm..

Masak apa2 gulai sekali pun kena kerap kacaukan. Sbb xnak bagi naik minyak, tp aku selalu kantoi tang ni. Huwaaa. Ye laa sementara nk tunggu didih tu laa nak potong sayur laa, basuh pinggan laaa.. kadang2 ralit sampai lupa.

So, tips dia: slow kan api seslow yg boleh. Hehe

Oklaa, mari tengok bahan2 yg mudah dan simple.

Bahan Utama:
- UDANG (ikut sukaa laa nak size ape)
- Kacang panjang atau buncis atau nenas muda.
- Santan pekat (aku guna satu bijik kelapa je) utk makan 2 org.
- serai 2 ketui

Bahan kisar atau tumbuk:
- cili api 20 bijik, nak pedas tambah xnak pedas kurang
- cili merah 2 bijik
- kunyit hidup

Cara-caranya:
Mudah simple dann sangat simple. Less than 15 minutes.

1. Masukkan bahan kisar cili dan kunyit dan serai, keringkan sikit air then masukkan udang sampai naik merah sikit.
2. Masukkan santan pekat
3. Tunggu didih sikit, masukkan kacang panjang dan tomato.
4. Jangan lupa garam, then rasa then tutup api.

No comments:

Post a Comment

Kata Anda?